Saturday, September 16, 2006

Talent, gavn og fortryllelse

Hvori består en livsmening? Hvad skal en livsmening handle om eller indeholde, hvis den skal være i orden? Lad mig foreslå disse tre ting: talent, gavn og fortryllelse.

1. Talent
Det skal være noget du er god til, eller kan blive god til. Er du dilettant og bliver aldrig specielt god, så rykker det ikke. Du kan spille jazz-klaver hjemme i kælderen, men hvis ingen gider lytte, så er det ikke det, der udgør din livsmening.

Men OBS: 2-3 beskedne talenter kan kombineres til et unikt metatalent: Min ex-kollega Anders Levinsen er en middelmådig fodboldspiller, en habil konfliktløser og en OK organisator. Men de tre jævne talenter har han kombineret til ét fantastisk: han har opfundet og arrangeret fodboldtræningslejre med børn i etniske blandinger som led i forsoningsindsatser i Balkan og Kaukasus, indtil videre for en halv million børn.

Pointe: Det er svært at være verdensmester på ét bestemt felt. Men kombinér dine adskillige småtalenter på en helt særlig måde og find din niche, så bliver du den bedste dér.

2. Gavn
Du skal skabe glæde, nytte og værdi for andre. Ellers er det bare egotrip, som at blive supermodel eller vinde olympisk guld og blive feteret. Det er for tyndt, og moralsk uforsvarligt. Du er del af noget større, og det involverer andre mennesker. I dit virke skal være med til at dække andre menneskers behov (= udvise kærlighed), og du skal finde ud af hvordan lige netop du kan være med til det på allerbedste vis.

Humanistisk-verdsligt udtrykt skal du bidrage til et bedre liv for alle i et bedre samfund. Spirituelt udtrykt skal du arbejde for at en guddommelig kærlighed eller energi slår igennem i hverdagen og kommer dine medmennesker til gode.

3. Fortryllelse
En ung kvinde bliver læge fordi hendes forældre er det; hun er dygtig til det og hun gør stor gavn, men som 37-årig finder hun ud af, at det ikke er hende. Hun skal brænde for det, ellers brænder hun ud. Hun skal synes det er interessant, spændende, fantastisk, fortryllende. En livsmening kan ikke bare dømmes ud fra, om man gør gavn for andre, eller om man er bedre til noget end de andre på feltet. Den skal opleves som rigtig. Når man ER eller arbejder i sin livsmening, er tingene som fortryllede; det ordinære bliver særligt, verden åbner sig, alt kan ske.

Men fortryllelsen er svær at finde. Vi leder tit efter den i forelskelsen: find Mr. Right, bliver mit liv komplet! Overflodssamfundet tilbyder mange andre smutveje til fortryllelsen, Ersatzvarer, tusinde genveje til suset, rusen, the real thing (og dér var en af dem: Coca-cola, mærkevaren, at være tjekket og cool og drikke rigtig coke), alkoholens udløsning, smøgernes velvære, pillerne der tager smerten ved livet, kokain til festtåberne, heroin til de allersvageste, tv-serier til os andre, film med den action og kærlighed vores egen liv er foruden, ugebladene hvor vi svøber os i de kendtes glamour, sejrsekstasen over hunboldlandsholdet på Rådhuspladsen, Lotto og drømmen om millionærlivet, ferierejsen med oplevelser og sex og spænding, shoppeterapi (”et par sko til 2000 kr., der giver et glimt af lykken”) osv., osv.

Nå, talent, gavn og fortryllelse, foreslog jeg altså som ingredienser. Finder man disse tre, har man så ikke fundet en livsmening? (Indtil den skal revideres, fordi man har glemt noget og ens liv bestandig forandrer sig). Hvad mangler i denne indkredsning?

Well, måske mangler jeg at tydeliggøre det menneskesyn og verdensbillede, som jeg forudsætter her. De giver jo i høj grad de tre dimensioner. Senere!

3 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.