Wednesday, October 07, 2009

Falder alkoholforbruget, hvis festen faciliteres?

Hvorfor drikker unge og voksne til fester? Bl.a. fordi det er nemmere at komme i snak med hende den søde eller ham den seje, som man ikke tør nærme sig ellers. Hæmninger og social inkompetence ligger formentlig bag en betragtelig del af vores alkoholforbrug: vi kan ikke finde ud af at komme i kontakt med andre og have det sjovt, med mindre vi har drukket os ud over pinligheden.

Hvad nu, hvis vi havde en anden måde at holde fester på, hvor folk lettere kunne komme i kontakt med hinanden - så de hurtigere begyndte at snakke, grine, danse og flirte?


Festfacilitering er den kunst at facilitere fester, så gæsterne får det maksimalt skægt med hinanden, hurtigt og gelinde - så der ikke skal gå fire timer og syv genstande pr. snude før stemningen kommer i vejret.

En facilitator (fx værten eller en husven) hjælper gæsterne med at gøre ting, de har lyst til, men ikke tør - fx tage kontakt med fremmede og spørge om X og gøre Y sammen med dem. Facilitator slår på glasset, får gæsternes opmærksomhed og beder dem finde en fremmed, hilse på vedkommende og fortælle hinanden om A eller finde ud af B sammen. Derpå anmodes parret om at finde et andet makkerpar, og så skal alle fire gøre sådan og sådan, og så fremdeles.

Resultatet er at gæsterne blandes og taler sammen. De kan ikke gøre andet, for facilitator har bedt dem gøre det, og så gør de det naturligvis. Ingen har personligt ansvar for at være udadvendt og selvsikker og trænge sig på hos fremmede, som man frygter vil afvise en.

Disse interaktive processer skal tilpasses målgruppen. Unge skal måske have noget hurtigt og støjende, gamle skal have tid og ørenlyd. Voksne skal tale og drøfte og flirte, unge skal danse og skråle, børn skal lege -- eller også skal alle sammen prøve noget andet, end de plejer.

Facilitator er på i en time før maden og en time efter, eller et kvarter hver time - hvad selskabet nu har behov for. For hver runde kender flere hinanden, og det bliver stadig mere sandsynligt, at man har sludret kort med nogen, man efter den faciliterede proces har lyst til at snakke mere med eller danse med.

Man kan drikke, mens der faciliteres, eller man kan lade være; det er ligegyldigt. Min hypotese er, at siden øl, vin og spiritus ofte er dyrt, smager tvivlsomt, giver tømmermænd og har sytten andre skadevirkninger, vil folk i det lange løb skrue ned for forbruget, hvis de kan få samme festoplevelse uden alkohol.

Hvorfor skulle Nikolaj bruge 300 kr. i baren over tre timer for drikke sig mod til at tage kontakt med hende den mørkhårede, hvis han bare kan stille sig over bag hende, næste gang facilitator slår på glasset og beder gæsterne finde en ny at snakke med?

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.